Hoe werkt het?

Welkom op 100op1.be, het beste Belgische lied!  Deze site staat volledig in het teken van de liefde voor de Belgische muziek. Naast de liefde voor muziek hou ik ook van lijstjes en statistieken en wou ik wel eens weten welk nummer nu eigenlijk ‘het beste Belgische nummer aller tijden’ is…  Een niet zo eenvoudige opdracht, want smaken verschillen uiteraard.

In mijn zoektocht heb ik me laten leiden door de ‘Belpop100’ (de vroegere ‘100 op 1’) van Radio 1.

Deze lijst van ‘beste Belgische muziek’ wordt ieder jaar rond de kerstperiode uitgezonden en is het resultaat van een ‘objectieve’ stemming onder de luisteraars van Radio 1. Deze ‘Belpop100’ werd het eerst in december 2002 uitgezonden, en dus vonden er reeds 19 edities plaats.

Het heeft me wat moeite, opzoek- en telwerk gekost, maar door alle 18 lijstjes naast elkaar te leggen én er een coëfficiënt aan toe te kennen, kan je ‘vrij eenvoudig’ de ‘ultieme’ 100 op 1, én dus de ‘ultieme’ lijst samenstellen.

De eerste 14 edities werd er telkens van 100 naar 1 afgeteld.  In de editie van 2016 werd er echter plots van 645 naar 1 afgeteld (van de editie 2016 heb ik, na ampel beraad, maar de eerste 100 laten meetellen + de nummers die vroeger (of sindsdien) minstens één keer de top 100 gehaald hebben.

In 2017 veranderde de naam van 100op1 naar ‘De Belpop100’ lijst. In totaal vind je op deze site de 279  nummers die de ultieme rangschikking haalden. (Meer uitleg over coëfficiënten en hoe de lijst berekend werd, vind je meer naar onder.)


Naast ‘een ultiem lijstje’, hebben pagina en site ook nog een ander doel. Hoewel het beluisteren van de ‘100 op 1/Belpop100’ voor mij steeds een feest is, valt het me op hoeveel goede Belgische nummers de lijst nooit halen… én hoeveel mensen zich waarschijnlijk laten leiden door het lijstje van vorig jaar…

Vandaar ook mijn aandacht voor ‘vergeten parels’… Je leest er hier meer over.

En tenslotte en misschien nog wel het belangrijkste doel.

De liefde voor de Belgische muziek levendig houden, een soort van ‘virtuele toog’ creëren om met gelijkgestemden over oude maar zeker ook nieuwe Belgische muziek te ‘filosoferen’…  

Veel plezier en doe vooral mee! 

(Zoals we hierboven reeds aanhaalden, staan er 287 nummers in de ‘eeuwige lijst’. Deze krijgen ook een wegingsfactor mee, afhankelijk van het jaar waarin ze de lijst haalden. Zo tellen de resultaten jonger dan 5 jaar voor 60% mee, de 5 jaar erna voor 25% en de overige 9 jaar (resultaten ouder dan 10 jaar) samen voor 15%. Ook weegt iedere recentere editie iets meer door dan de editie ervoor   Meer uitleg vind je in het excel bestand dat je hier kan vinden en waar alle nummers en edities opgenomen zijn.

Zie ook de grafiek hieronder.)

Je kan van de 100 op 1 niet genoeg krijgen? Beluister dan onze Spotify lijsten.  (Indien je andere vragen hebt, of wil discussiëren over deze weging en/of over Belgische muziek tout court, laat dan een reactie achter of stuur ons een mailtje op krist punt vanmarcke at telenet punt be.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *