Hoe werkt het?

Welkom op 100op1.be, het beste Belgische lied!  Deze site staat volledig in het teken van de liefde voor de Belgische muziek. Naast de liefde voor muziek hou ik ook van lijstjes en statistieken en wou ik wel eens weten welk nummer nu eigenlijk ‘het beste Belgische nummer aller tijden’ is…  Een niet zo eenvoudige opdracht, want smaken verschillen uiteraard.

In mijn zoektocht heb ik me laten leiden door de ‘100 op 1’ van Radio 1. (En sinds december 2017 de Belpop100 lijst.)
Deze lijst van ‘beste Belgische muziek’ wordt ieder jaar rond de kerstperiode uitgezonden en is het resultaat van een ‘objectieve’ stemming onder de luisteraars van Radio 1. Deze ‘100 op 1’ werd het eerst in december 2002 uitgezonden, en dus vonden er reeds 16 edities plaats.

Het heeft me wat moeite, opzoek- en telwerk gekost, maar door alle 16 lijstjes naast elkaar te leggen én er een coëfficiënt aan toe te kennen, kan je ‘vrij eenvoudig’ de ‘ultieme’ 100 op 1, én dus de ‘ultieme’ lijst samenstellen. De eerste 14 edities werd er telkens van 100 naar 1 afgeteld en passeerden er 239 nummers de revue. In de editie van 2016 werd er echter plots van 645 naar 1 afgeteld. In 2017 veranderde de naam van 100op1 naar de Belpop100 lijst. In totaal vind je op deze site de  672  nummers die de ultieme rangschikking haalden. (Meer uitleg over coëfficiënten en hoe de lijst berekend werd, vind je meer naar onder.)

Naast ‘een ultiem lijstje’, hebben pagina en site ook nog een ander doel. Hoewel het beluisteren van de ‘100 op 1’ voor mij steeds een feest is, valt het me op hoeveel goede Belgische nummers de lijst nooit halen… én hoeveel mensen zich waarschijnlijk laten leiden door het lijstje van vorig jaar… Vandaar ook mijn aandacht voor ‘vergeten parels’… Je leest er hier meer over.

En tenslotte en misschien nog wel het belangrijkste doel. De liefde voor de Belgische muziek levendig houden, een soort van ‘virtuele toog’ creëren om met gelijkgestemden over oude maar zeker ook nieuwe Belgische muziek te ‘filosoferen’…  Veel plezier en doe vooral mee! 

Zoals we hierboven reeds aanhaalden, staan er 672 nummers in de ‘eeuwige lijst’. Deze krijgen ook een wegingsfactor mee, afhankelijk van het jaar waarin ze de lijst haalden. Zo tellen de lijstjes die ouder zijn dan 10 jaar samen mee voor 15%, lijsten tussen 5 en 10 jaar oud zijn samen goed voor 30%. Tenslotte tellen de lijstjes jonger dan vijf jaar voor 60% mee (2016 voor 18%, 2015 voor 34%, en de vijf jongste jaren voor 51%). Meer uitleg vind je in het excel bestand dat je hier kan vinden.

Je kan van de 100 op 1 niet genoeg krijgen? Beluister dan onze Spotify lijsten.

 

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Hans schreef:

  Beste song ever. Lester en denwood if you love me

 2. Yannick Vermeire schreef:

  Heren,

  De radio staat hier nog maar net aan, dus misschien komt deze propaganda te laat en speelden jullie deze parel al.

  Maar dus voor alle zekerheid: denken jullie even aan ‘Orange’ van Metal Molly. Een parel!

  Groeten,

  Yannick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *